Oostenrijk is de thuisbasis van een groeiend aantal wijnmakerijen die veganistische wijnen produceren, die worden gemaakt zonder het gebruik van dierlijke producten of bijproducten in het wijnbereidingsproces. Oostenrijkse wijnmakers gebruiken alternatieve klaringsmiddelen zoals bentoniet klei, actieve kool of erwteneiwit om onzuiverheden uit de wijn te verwijderen, in plaats van dierlijke producten zoals eiwit of gelatine.
Veel Oostenrijkse wijnmakerijen gebruiken ook duurzame en milieuvriendelijke landbouwpraktijken, zoals biologische of biodynamische landbouw, die de gezondheid van de bodem kunnen verbeteren en de behoefte aan synthetische pesticiden en kunstmest kunnen verminderen.
Voorbeelden van Oostenrijkse veganistische wijnen zijn die gemaakt van Grüner Veltliner-, Riesling- en Blaufränkisch-druiven, evenals enkele unieke variëteiten zoals Zweigelt en St. Laurent. Veel van deze wijnen worden ook als biologisch of biodynamisch bestempeld, wat aangeeft dat de wijnmaker stappen heeft ondernomen om hun impact op het milieu te verminderen en duurzame wijnbereidingspraktijken te promoten.
Wij verkopen Oostenrijkse veganistische wijnen van Diwald, Meinklang, Wieninger en Heinrich.