Quinta do Vallado Adelaide is een unieke wijn. Gemaakt van een wijngaard in Rio Torto, afkomstig van zeer oude wijngaarden, voornamelijk aangeplant in de jaren 1940 maar sommige meer dan honderd jaar oud. Traditioneel aangeplant als een mix van meer dan 30 inheemse druivensoorten. De bodem is overwegend zwarte leisteen.
De wijnstokken, geplant in een dichtheid van 7.000 wijnstokken per hectare, leveren gemiddeld 400 gram per plant op, wat overeenkomt met 2,8 ton per hectare. Hierdoor behoren deze wijnstokken tot de laagste opbrengst per hectare ter wereld. Een zeer zeldzame wijn, alleen in uitzonderlijke jaren gebotteld en in zeer kleine hoeveelheden (ongeveer 4000 flessen).
De wijn wordt gedomineerd door grote gedurfde tannines die een gevoel van grote kracht geven. Dat levert een wijn op met een sterke structuur en een droog randje dat zachter zal worden met de tijd. Zeer geconcentreerd, met tonen van balsamico, vijgen, zwarte pruimen en tabak. Het heeft volle, stevige, rijpe en zijdezachte tannines. Minerale tonen met een zeer elegante, aanhoudende en complexe afdronk.
De druiven werden, na een zorgvuldige handmatige selectie op de sorteerband, ontsteeld en gefermenteerd in roestvrijstalen tanks. Rijping en malolactische gisting vinden plaats in nieuwe Franse eikenhouten vaten van 225 liter gedurende 20 maanden.
Deze wijn is heerlijk bij gebraden rundvlees, beef wellington, hertenbiefstuk, wilde eendenborst en pure chocolade.
De Douro is een prachtige streek met ideale mogelijkheden voor wijnbouw. Al eeuwenlang produceren boeren hier verfijnde port en wijn.
Quinta do Vallado Adelaide is een heerlijke Portugese rode wijn uit de Douro regio in Portugal. Deze wijn is gemaakt van 30 soorten druiven waaronder Touriga Franca, Rufete, Tinta Roriz, Tinta Amarela, Tinta Barrroca en Tinta Nascida druiven.
Aanbevolen serveertemperatuur tussen de 16°C en 18°C.
Quinta do Vallado, opgericht in 1716, is een van de oudste en meest beroemde landgoederen in de Douro vallei. Het is gelegen aan de oevers van de rivier de Corgo, een zijrivier ten noorden van de rivier de Douro, direct naast de monding waar de Corgo en de Douro in elkaar versmelten, dicht bij de stad Peso da Régua.
In 1993 jaar begon de Quinta, onder leiding van Prof. Nuno Maghalhães, aan een grondige herstructurering van zijn wijngaarden, met als doel de productie van druiven van hoge kwaliteit.
De nieuwe wijngaarden werden aangeplant met één enkele variëteit op elk perceel, waarmee de oude traditie van het mengen van verschillende variëteiten op dezelfde wijngaard werd verbroken. Tegenwoordig heeft Quinta do Vallado 10 hectare oude wijngaarden die zijn aangeplant tussen de jaren 1920 en 1950, waaronder Vinha da Granja in 1929 en Vinha da Coroa in 1958. De resterende 55 hectare werd in de jaren negentig aangeplant.
In Vila Nova de Foz Côa verwierf Quinta do Vallado, Quinta do Orgal waar sinds 2009 35 hectare biologisch geteelde wijngaarden zijn aangeplant. Quinta do Vallado wordt momenteel beheerd door João Ferreira Álvares Ribeiro (CEO) en Fransisco Ferreira (bestuurslid, Agrarisch management, wijnbereiding en productie), met hulp van Francisco Olazábal (wijnmaker). Allemaal achter-achter-achterkleinzonen van Dona Antónia Adelaide Ferreira.
Onder dit management werd in 2009 een uniek en modern gebouw gebouwd om de nieuwe wijnmakerij en de vatenkelder te huisvesten, die ultramoderne technologie combineren met een hoogwaardig architectonisch ontwerp, waardoor het een van de meest bezochte plaatsen in de Douro-vallei is.
Product | Quinta do Vallado Adelaide |
---|---|
Land | Portugal |
Producent - Brand | Quinta do Vallado |
Type wijn | Rood |
Regio | Douro |
Druivensoort | Overige druiven rood |
Prijs per fles | € 249,00 |
Jaargang | Mail: info@le-connaisseur.nl |